HISPANO-ARABER

 

Jeg har prøvd å finne litt ut om Hispano-Araberen men det var ikke enkelt. Dette er hva jeg greide å finne ut J

 

Ved slutten av det 18. Århundre i Spania startet Pura Raza Española (PRE) med kryss-oppdrett med den fullblods arabiske rasen. Siden 1986, har Hispano-Araberen sin egen stambok.

Viktigheten av et harmonisk utseende, lys men ekspansive bevegelser, utholdenhet, intelligens.

 

Litt om Hispano-Araberen:

Størrelsen er ca mellom 155-165 cm høyde og alle farger er tillatt unntatt flekkete. Hestene av denne rasen kan ha betydelige ytre forskjeller, avhengig av om arabere eller PRE dominere. Rasen standard krever en fullblods arabere andel på minst 25%.

 

Hispano-araberen er en hest med gode proporsjoner og medium størrelse, med en grasiøs siluett og elegante bevegelser.

 

HODE:

Ett relativt lite hode og pyramideformet, som ender med en diskret utvidelse på snuten. Nasal profilen er ett eller svakt kupert i en langvarig S form. Ørene er mellomstore og svært mobil, diskret skilt med en tendens til å peke mot hverandre. Pannen er flat eller svakt buet, og bred. Øynene er runde, og ganske store, nivå med ansikt og utrykksfulle, med merkede orbitale buer. Neseborene er åpne og prosjektert framover. Leppene er fine. Kjevebenet er omfattende og har en kantete kant.

 

HALS:

En lett nakke, langstrakt og lett buet langs rygglinjen. Det er godt koblet til hodet og til kroppen.

 

KROPP:

Kroppen er sterk. Manken er uttalt og utvidet jevnt bakover. Baksiden svakt buet, rikelig lender som er muskuløse og horisontale og godt kombinert både forover og bakover. Krysset rektangulært, sterkt, flatt eller svakt skrånede. Halen begynner fra linjen av krysset og er betraktelig løftet når dyret er i aksjon. Dypt bryst, utstående thorax, med forsiktig buet brystkasse, og buken godt opptrukket.

 

BEINA:

Beina er middels til lang med gode vertikale linjer. Forbena: skuldrene er lange, brede og skråstilte. Overarmer og underarmer er sterke og riktig plassert. Kneet er stort. Frontbein av godt lengde og godt definerte sener. Mellomhånden er velproporsjonert og hover av en størrelse i henhold til kroppstørrelse. Baklemmer: lårene er velutviklet, baken og underlår er lange, hasene er store og sterke. Den nedre ben er av tilsvarende egenskaper til frontbenet.

 

EGENSKAPER:

De fysiologiske arv fra unionen av de to foreldrenes raser gir Hispano-Araberen en bestemt stil av bevegelse liggende mellom PRE og Araberen, som demonstrerer god høyde med rikelig forlengelse uten å være for markert. Resultatet er en hest som er lett å håndtere, og som raskt reagerer på sin rytter eller fører.

 

Hispano-Araberen er ekstremt føyelig, smidig, med et livelig temperament og rask respons. Hard, jevn og sterk, kan disse hestene takle tøffe forhold uten store anstrengelser. Dette er derfor en ridehest med en spesiell egenhet for idrett som langdistanseløp og sprangridning, og også for dressur, Doma vaquera (spank dressur) og gruppe sport.

 

Hmmm……….tror alt dette stemmer med Flamenca J